nala1

Svedjebäckens Madame Blanche – Nala

1999 -02-24 - 2012 -08-01

 

Nala var Rosés mamma och Smulans kusin. Hon var en fantastisk tik - positiv, glad och tillgiven. Nala var flockens ständiga ungdom med sitt aningslösa sätt att vara – nyfiken och gosig. Hennes vänliga, plirande ögon lyste av glädje och energi. Nala hade ett speciellt sätt att röra sig på. Hon trippade fram lätt och energiskt. Ibland kallade vi henne "Lilla Trippet". Hela hennes gestalt utstrålade vänlighet och kärleksfullhet.

När Nala kom till oss som valp adopterades hon genast av Smulan. Deras innerliga relation utvecklades till en livslång vänskap. Två oskiljaktiga parhästar som på ett harmoniskt sätt fick många härliga upplevelser tillsammans. Nala och Smulan var ofta med på våra ridturer i skog och mark. Alerta, glada vänner som tävlade med våra hästar om att springa snabbast. Fartfyllda, busiga tävlingar!

Nala hade en fantastisk blick för att hitta ekorrar. Exalterad stod hon på två ben mot trädstammen och följde ivrigt ekorrens framfart från gren till gren. Skojade vi med Nala och sa " Ser du korren" följdes detta av en glad dans från Nalas sida. Ekorrar var verkligen speciella för Nala. De gjorde henne lycklig!

Nala älskade agility. Hon var alltid lika strålande glad och förväntansfull när jag byggde en agilitybana i trädgården. Nala var en fena på agility - snabb, följsam och lyhörd. Vi tävlade några gånger med bra resultat, men Nala trivdes inte med att vara i en publiks blickfång. In i det sista kom Nala rusande i full fart när vi skulle träna oavsett om det gällde rallylydnad, agility eller lydnadsträning. Alltid lika energisk och positiv!

De sista åren av Nalas liv lekte hon och jag ständigt "Följa John". Det var Nala som bestämt det. Jag var "John" och Nala var "Följa". Vi gick ofta i gåsarad. Något koppel var aldrig nödvändigt. Nala trippade så glatt och lätt runt mig. Vi stormtrivdes i varandras närhet. Tillsammans med hundflocken spred Nala ett behagligt lugn genom sin väna natur.

Dryga 13 år gammal upplevde Nala sitt livs äventyr. En varm vårdag var våra sju hundar och jag och badade. Vatten var Nalas rätta element. Hon var en suverän simmare. Just denna dag dök två gäss upp i vår badvik. Hundarna blev nyfikna. Flertalet av dem simmade ut mot gässen. Då ljöd min visselpipa uppfordrande. Jag ropade "Hejdå" och gick mot bilen. När jag kom till bilen satt sex av hundarna på sina platser. Nala saknades! Hjärtat bultade hårt i bröstet. Var fanns hon? Jag gick till stranden för att söka henne, men ingen Nala syntes till. Frenetiskt ropade och visslade jag utan att minnas att Nala av ålder var döv. Plötsligen såg jag långt ute på den glittrande vattenytan ett litet knappnålshuvud som enträget simmade en bit efter gässen. Jag slängde mig i vattnet och simmade ut mot dem. Gässen blev då så skrämda att de simmade än längre iväg. Väl tillbaka på stranden såg jag hur alla tre försvann bakom en ö. Efter andlös väntan dök de åter upp. Nu styrde gässen tätt följd av Nala kosan mot viken intill. Efter en dryg halvtimmes simtur steg Nala iland. Hon skakade noggrant av sig vattnet. Så gav Nala mig en handslick. Sen marscherade hon fönöjsamt mot bilen, stannade där och sa "Lyft in mig, tack". Hela vägen hem såg jag Nala i backspegeln. Hon hade ett stort, lyckligt leende från mungipa till mungipa. Nala utstrålade salighet! Själv kände jag en stor tacksamhet att Nalas goda kondition gjort att hon klarade av den långa simturen.

Jag är enormt tacksam för de 13 underbara år som jag fick med Nala. Men också för att Nalas dotter Rosé finns som ett ljuvligt minne av min älskade Nala. Nu har du somnat i min famn min älskling, men i mitt hjärta kommer du för evigt vara levande.

Ljuvliga, älskade Nala - NussNuss - Sov Gott!

 

nala2

 Nala visar vägen på promenaden!

Här kommer Nala med fart ur tunneln!

 

Nala gillar att ligga i skuggan och svalka sig!

 

nala4

Nala gillar att posera

 Nala tar en paus 

 

Nala - den eviga ungdomen! Alltid lika vacker!

 

nala7

nala17

Nala letar godis på brunnen!

 Nala i jobbartagen för mat!

 

 

Mor och dotter - Nala och Rosé

 

nala8

nala9

   Nala älskar att bada!

 Nala är fundersam!

 

Nala är en mycket duktig simmare!

 

Nala, vår ständiga ungdom trots sina nästan 13 år, gillar att busa med bollen!

 

Upp på bakbenen går Nala så hon kan fånga bollen!

 

 Nala, 13 år, hänger gärna med på promenaderna!

 Nala visar husse vägen ut ur storskogen!

 

Nala på promenad i ett frostnupet landskap!

 

Nala hälsar vintern med ett hjärtligt leende!

 

Jippi! Nu är det min tur att göra agility!

  Nala kommer ut ur tunneln med full krydda! Fokus på nästa hinder!

 

                                       

Är det här jag ska gå in? Slalom kan vara marigt!

 

Även en nybliven tonåring kan tigga godis som en valp!

 

Nala ligger förnöjsam i gräset och njuter!

 

Lilla Nala

Nu är jag vald!!!

Nala hämtas hem av "storasyster " Smulan!

 

Mor och dotter eller bästisar - Smulan och Nala är oskiljaktiga!

 

Det är tryggt att ha en "mamma"  att sova hos!

 

Nala och lillmatte spelar piano!

 

 Nala och Smulan på bushumör!  

Gerd ställer lilla Nala!

 

Nala och Smulan i koppel vid havet för att de inte skulle vinterbada!

 

Vi vill komma in!!!

Nala och lillmatte myser!

 

                                           Mamma Nala                                           

Nala får hjälp av Porthos och Ofelia att passa valparna på upptåg!

 

nala11

nala10

Nala myser med sina småttingar

Nala är noggrann med rengöringen efter maten

 

Puss på dig mamma!

 

Jag älskar dig mamma!

 Når ni upp till tuttarna ungar?

 

Tillbaka upp

 
index2
Bergalids Goldberry

Ingela Schultz
Bergalid Linde
berg 2, 36252 Jät
tel: 0470 - 31129
e-mail: bergalids.goldberry@blixtmail.se