smulan1

 

Guldruschen´s She´s The One – ”Smulan”

1998-01-13 – 2009-12-14

 

Smulan är vår första Golden Retriever. Smulan var Porthos, Amandas och Miras mamma. Smulan var en ljuvlig varelse! En enormt stor personlighet! She Was Really The One!
Smulan spred en trygg och harmonisk stämning i sin omgivning med sitt lugna, behagfulla sätt att vara. Ändå var Smulan en tik med mycket bestämda åsikter. Hennes stabila, saktmodiga sätt att driva igenom vad hon ville var beundransvärt. Inga stora, yviga gester!

Smulan var en älskvärd varelse och en fantastisk mamma. Alla fyrbenta varelser tog hon under sitt beskydd. Mest ömsint var hon mot Nala. Smulan var bara 1 år när Nala kom till oss. Genast gick Smulan in i en ”mammaroll” och tog kärleksfullt hand om Nala.
Det djupa vänskapsförhållandet varade livet ut.

Smulan älskade att åka bil. Det var nästan omöjligt att ta bilnycklarna utan att hon hörde det. Då blev det fart på vår annars mycket sävliga Smulan! Smulan åkte också mycket gärna i vagnen till vår trädgårdtraktor. När vi körde ner vatten till hästhagen stod Smulan i vagnen och övervakade så allt blev rätt gjort.

Smulan ”jobbade” gärna med både lydnad och spår i lagom stora mängder och för rikligt med gott som belöning. Glömmer aldrig en gång när Smulan spårade. Efter halva spåret la hon sig ner och vägrade röra sig ur fläcken om hon inte fick lite köttbullar, så att krafterna att fortsätta spåra återvände. När vi jobbade med agility var det andra tongångar. Smulan älskade verkligen agility. Då behövdes inga läckerbitar för att motivera henne. Hon blev sprallig som en valp - fartfylld, smidig, lyhörd och superglad. Smulan imponerade på dem som såg henne i agilitybanan. Några gånger ställde vi upp på  klubbtävlingar. Då var Smulan i sitt esse. Hon tyckte om att showa. Snabbt och elegant slank hon igenom banan med finfina resultat.

Smulan tyckte mycket illa om raketer och åskoväder. En nyårsaftonseftermiddag samlade jag ihop gänget för en promenad. Smulan klargjorde genast för mig att hon ämnade inte följa med. - Hör du inte matte att de smäller ute? Nu är det jag som har sista ordet, så Smulan fick allt gå med. Vi tog en sväng genom skogen. Hundarna skuttade lekset runt mig. När vi kom ut ur skogen och skulle styra kosan hemåt saknades Smulan. Jag kände hur paniken övermannade mig. Hur skulle min skotträdda älskling klara sig själv i skogen? I nästan en timme gick hundarna och jag runt i skogen och letade efter Smulan. Sen fick jag ge upp för mörkret började lägga sig runt oss. Jag skämdes, att jag tvingat Smulan att gå med. Vem skulle ha tid att hjälpa mig leta efter henne en nyårsafton? Med tunga steg återvände vi hem. Väl hemma såg jag att grinden stod öppen. Märkligt! Jag hade ju stängt den efter oss. Inte nog med det - köksdörren stod på vid gavel. Där inne på köksgolvet låg Smulan och tittade uppfordrande på mig. - Jaså, det är så dags att komma nu! Jag har väntat länge på er, sa Smulan, som var mäkta nöjd med sitt tilltag.

Världens klokaste Smulan hade åter löst en svår situation på bästa sätt!

Smulan var en suverän kantarellsökshund. Med stor energi tog hon sig an uppgiften att finna skogens guld till matte. Mäkta stolt visade hon upp sina fynd. Lycklig var jag som kunde plocka rikliga mängder med kantareller. Jag kunde inte nog berömma Smulan för hennes fina insatser. Troligen var det där det gick snett. Smulan började med att formligen slänga sig ner på kantarellerna och rullade sig omsorgsfullt fram och tillbaka på dem. En liten smakbit tog Smulan sig också gärna. Mosade kantareller var ingen hit, så jag fick jobba med att avinlära Smulan. Det var betydligt svårare än att lära henne söka kantareller. Smulan fick ett nytt uppdrag. Hon bar därefter stolt svampkorgen med högburet huvud. Min älskade hjälpsamma Smulan.

På gamla dar blev Smulan mer och mer ”egensinnig”. Hon ville bestämma över sig själv och ansåg att hon kunde det minst lika bra som matte. Gick vi i skogen och Smulan behövde lyfta högt på benen för grenar, gick hon helt sonika hem en annan väg. Besvärliga vägar var inget för Smulan. Jag behövde aldrig vara orolig för Smulan. Säkert och tryggt lunkade hon hemåt. Behövde hon passera en väg satte sig Smulan vid vägkanten, tittade höger och sen vänster, innan hon sakta lunkade över vägen. Det såg verkligen ut som om hon tittade efter om det kom någon trafik. Smulan var en enormt klok hund. När vi andra kom hem låg Smulan innanför grinden och väntade glatt på oss.

Så kom den oundvikliga dagen då vi var tvungna att skiljas åt. Smulan somnade in i min famn lugnt och tryggt. Det kändes som om mitt hjärta skulle brista när min trognaste bästavän inte fanns mer. Outsägligt saknad. Smulan kommer alltid vara levande i mitt hjärta. Tack ljuvliga Smulan för allt du gav oss.

Sov gott underbara, älskade Smulis.

 

smulan2

smulan3

        Smulans favoritplats i trädgården – Här har man bra koll på läget

 

Vad då tung? Jag är bara en liten Smula!

 

smulan5

smulan4

Smulans favoritpose! 

Smulan älskade skogspromenader!

 

 

Smulan vill att alla i flocken ska vara rena !

 

smulan7

smulan6

 Göttigt att bli klappad!

 Tiggar –Smulan!

 

 

Livet ska framlevas i lugn och ro, tycker Smulan!

 

smulan9

smulan8

Älskade Smulis

 Nykammad Smulan väntar på att bli nedlyft!

 

Smulan söker skugga i sommarvärmen!

 

Mamma Smulan med tre stiliga söner - Sammie, Porthos och Bamse

 

Mamma och Mormor Smulan

Ska vi busa mormor Smulan?

 

smulan10
Smulan ser efter lilla Rosé              

 

smulan12

smulan11

  Smulan myser med en av Ofelias valpar

 Tre generationer – Smulan, Amanda, Ofelia

 

smulan13
Smulan, Amanda och Ofelia busar av hjärtans lust i gröngräset!

 

Smulan är en superstolt, lycklig mamma!

 

Smulan har tagit med familjen till stranden! Riktigt poppis!

 

Lilla Smulan

 Smulan åker i sin älskade prinsessvagn!

Hej kompis! Du ser inte ut som jag!

 

Smulan visar hur man ska ligga när man byter blöjor!

 

Jätteskoj med snöbus!

Otålig Smulan utställningstränas!

 

Smulan tillsammans med sin kaninkompis!

 

Överlycklig Smulan! -Jippi!

Jag har fått en alldeles egen lillasyster!

 

Smulan och Nala - Oskiljaktiga bästisar i vått och torrt!

 

Smulan älskar agility! Kul som attan!

Med godis också finns inget som är omöjligt!

 

Ska bara hästarna få mat? Men jag då!!!

 

Tillbaka upp

 
index2
Bergalids Goldberry

Ingela Schultz
 
Bergalid Linde
berg 2, 36252 Jät
 
tel: 0470 - 31129
 
e-mail: bergalids.goldberry@blixtmail.se